Football Manager 2013 ~ Επιτέλους το δοκίμασα

Posted by Scatman on September 30, 2013

Football_Manager_2013

(κάντε κλικ επάνω του για να το δείτε σε μέγεθος wallpaper)

Για το Football Manager έχω ξαναμιλήσει στο παρελθόν ~αλλά για την προηγούμενη κυκλοφορία του~. Είμαι μεγάλος fan της σειράς και την παρακολουθώ φανατικά απ’το 2001 περίπου τότε δηλαδή που ακόμη ονομαζόταν Championship Manager!

Η 2013 κυκλοφορία μου έγινε προσβάσιμη πριν 1 εβδομάδα αλλά δεν έχω ασχοληθεί τόσο έντονα όπως το παρελθόν. Οι λόγοι είναι λίγο – πολλοί γνωστοί …κι αναφέροντας αυτό φωτογραφίζω εμφανέστατα το Skyrim! Δε γίνεται να εγκαταλειφθεί τόσο απλά… Όπως και να έχει, στο διάστημα που αφιέρωσα κατάφερα να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα και να παρατηρήσω κάποιες αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί.

Καταρχάς, οι πρώτες εμφανέστατες προσθήκες είναι τα modes : Football Manager Classic, Challenge & Versus.

Το πρώτο εξυπηρετεί ιδιαίτερα αυτούς που θέλουν να παίξουν και να ολοκληρώσουν τη χρονιά σε λιγότερο απ’το κανονικό διάστημα. Είναι δηλαδή μία πιο “ελαφριά” μορφή του normal mode. Το Challenge είναι η αντιμετώπιση αντιπάλων σε προκαθορισμένες συνθήκες ενώ το τελευταίο, αφορά το online κομμάτι. Το πόσο θα εκτιμηθούν αυτά τα νέα χαρακτηριστικά εξαρτάται αποκλειστικά απ’τις ανάγκες που έχει ο καθένας… Προσωπικά, με χαροποίησε το γεγονός ότι έγινε πιο “ευρύ” σαν τίτλος αλλά απ’την άλλη, δε σκοπεύω να χρησιμοποιήσω κανένα απ’τα παραπάνω.

Συνεχίζοντας, έχουν υλοποιηθεί αρκετές αλλαγές/προσθήκες και στο κανονικό gameplay. Οι πιο προφανείς είναι : οι αλλαγές στις διατάξεις των menus, οι περισσότερες επιλογές στα interfaces και οι προσθήκες έξτρα εντολών / οπτικών στη διάρκεια των αγώνων. 

Οι αλλαγές όμως δε σταματούν εδώ. Αρχικά το Interface όπως ανέφερα έχει γίνει πιο συμμαζεμένο. Για παράδειγμα στο menu παίχτη έχουν προστεθεί ταυτόχρονα τα add/remove from list, find similar player, training report κ.ο.κ. Αν μη τι άλλο, πολύ πρακτικό. Έπειτα, το σύστημα προπόνησης έχει γίνει αρκετά πιο “ελέγξιμο” με παρουσία καλανταριού κι νέων επιλογών όπως για το αν πρέπει να ξεκουράζονται οι παίχτες σας μετά/πριν από αγώνες κτλ. Μιλώντας για προπονήσεις, υπάρχει και περισσότερο προσωπικό στην ομάδα. Από τεχνικούς διευθυντές μέχρι υπευθύνους ακαδημιών που παρεμπιπτόντως μπορείτε να στείλετε, με έξοδα του συλλόγου, σε σεμινάρια για να λάβουν πιστοποιήσεις!! Πραγματικά καταπληκτική ιδέα αλλά νομίζω χρειάζεται περισσότερη εξέλιξη ώστε το αποτέλεσμά της να έχει πιο ουσιαστικό ρόλο στο gameplay.

Μία ακόμη απολαυστική λεπτομέρεια είναι η προσθήκη φορολογικού συντελεστή! Πλέον, τα συμβόλαια που προσφέρετε σε παίχτες υπόκεινται σε πραγματική φορολογία που καθορίζει και το κόστος των μεταγραφών σας!

Tέλος, υπάρχει και η τελευταία μέρα των μεταγραφών στην οποία, εφόσον επιλέξετε να είστε ενεργοί, θα προσπαθείτε να κλείσετε deals της τελευταίας στιγμής!

Το Football Manager 2013 παίζεται το ίδιο ομαλά με τα προηγούμενα επομένως οι παλιότεροι παίχτες δε θα έχουν πολλά προβλήματα προσαρμογής. Δε ξέρω εάν ισχύει το ίδιο για τους νεωτέρους αφού η περίπλοκη φύση του αλλά και τα πολλά menus, ενδεχομένως να τους αποθαρρύνουν. Όπως και να έχει, η 2013 έκδοση εξακολουθεί ~όπως και τα υπόλοιπα απ’την σειρά~ να είναι μία κορυφαία εμπειρία που θα αποβληθεί απ’τη ζωή μας ΜΟΝΟ όταν…εμφανιστεί το επόμενο :D.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: