[Βιβλίο] Κόμης Μηδέν του William Gibson ~ Mini Review

Posted by Scatman on March 11, 2014

Επιστροφή στις αναρτήσεις με ένα αρκετά διαφορετικά πόστ αυτή τη φορά, μία μικρή παρουσίαση βιβλίου!

Πιο συγκεκριμένα γράφω για τον Κόμη Μηδέν (Count Zero) του William Gibson – έκδοση απ΄τον οίκο Αίολος.

komis-miden

(η εικόνα είναι δανεισμένη απ'το επίσημο site)
-

Για όσους δε γνωρίζουν, ανήκει στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, αποτελεί το β’ μέρος της τριλογίας Sprawl και θεωρείται, όπως όλη η σειρά, χαρακτηριστικό/αντιπροσωπευτικό δείγμα του συγγραφικού κινήματος που ακούει στο όνομα κυβερνοπάνκ (cyberpunk) !

Παρότι συνέχεια του πρώτου μέρους (Νευρομάντης/Neuromancer), επί της ουσίας δε συνεχίζει τα γεγονότα του. Eίναι αυτό  που λέμε …spin off. Διαδραματίζεται στο ίδιο σύμπαν αλλά ακολουθεί διαφορετική πλοκή, για την ακρίβεια πλοκές.

Ομολογώ πως το πρώτο βιβλίο με είχε ξετρελάνει. Δυστυχώς, δε μπορώ να πω το ίδιο για τον Κόμη Μηδέν

Καταρχάς, η δράση εξελίσσεται σ’έναν μελλοντικό κόσμο όπου η φτώχεια, αλητεία και η διάδοση του κυβερνοχώρου κυριαρχούν. Τα πολλά χρήματα είναι υπόθεση των πολυεθνικών και η πιο περιζήτητη δουλειά αυτή του “καουμπόϋ” ή αλλιώς, με τα σημερινά δεδομένα χάκερ. Βέβαια η επαφή με το δίκτυο δεν είναι απλή υπόθεση και πραγματοποιείται με εγκεφαλική καλωδίωση. Η κακή/λανθασμένη χρήση του κυβερνοχώρου μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Περιττό να αναφερθεί πως είναι τόσο εξελιγμένο (δίκτυο/κυβερνοχώρος) που μέσα σε αυτό έχουν αναπτυχθεί πολλές τεχνητές νοημοσύνες. Σχετικά με την πλοκή , “σπάει” σε 3 διαφορετικά μέρη κι όπως είναι αναμενόμενο, από ένα σημείο και μετά θα ταυτιστούν. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και ο σκοπός αυτής της τεχνικής είναι η διατήρηση του ενδιαφέροντος του αναγνώστη.

Στο όλο εγχείρημα του W.Gibson που θεωρητικά παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά προβλήματα. Να γίνω πιο συγκεκριμένος :

1.) Στα δικά μου μάτια, η ιστορία του Τέρνερ είναι συνολικά βαρετή. Και γίνεται ακόμη πιο βαρετή απ’τη στιγμή που ο ίδιος ο W.Gibson επιλέγει να μεταφέρει τον κόσμο του με έναν τρόπο (ορολογίες, περιγραφές) που μάλλον ούτε ο ίδιος κατανοεί σωστά (έχει παραδεχτεί πως δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες επαφές με την τεχνολογία) κι εν τέλει επιτυγχάνει το αναπόφευκτο, δηλαδή, να μπερδέψει σχετικά εύκολα τον αναγνώστη. Το ελαφρυντικό σε κάθε περίπτωση είναι πως ο Κόμης Μηδέν γράφτηκε σε μία περίοδο (1986) όπου το ίντερνετ δεν ήταν διαδεδομένο κι ο κόσμος μπορούσε μόνο να οραματιστεί τις δυνατότητές του.

2.) Στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου οι περιγραφές είναι απελπιστικά, κουραστικά ΠΟΛΛΕΣ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία σκηνή απ΄την ιστορία του Μπόμπι όπου χρειάστηκαν 2 ολόκληρες σελίδες για να γίνει η περιγραφή όροφος – ισόγειο, χωρίς να παρουσιάζεται κάτι επουσιώδες! Πολλές στιγμές σκεφτόμουν πως εάν έβγαζα όλες τις περιττές περιγραφές απ’το βιβλίο του, απ’τις ~περίπου~ 310 θα πήγαινε στις 150!

3.) Και στις 3 ιστορίες η εξέλιξη της δράσης είναι αργή. Αν δε με απατά η μνήμη μου, η ταχύτητα ροής των γεγονότων αυξάνεται απότομα απ’τις 200 σελίδες και μετά (απ’τις 310 περίπου συνολικά)!

Απ’την άλλη ο W. Gibson έχει ένα μοναδικό προτέρημα σαν συγγραφέας… γράφει εκπληκτικά καλά. Το λεξιλόγιο του, ο λυρισμός του, οι παρομοιώσεις του είναι όλα απίστευτα γοητευτικά. Σου δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να δώσει σημαντική υπόσταση σε πράγματα τελείως ασήμαντα. Επίσης, έχει την ικανότητα να μεταφέρει πολύ σωστά την ατμόσφαιρα του κόσμου του στον αναγνώστη. Απολάμβανα ιδιαίτερα τα σημεία όπου μιλούσε για περιοχές..

Συνολικά όμως, ο Κόμης Μηδέν είναι μάλλον ένα απογοητευτικό βιβλίο, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν πόσο σημαντικό ήταν το πρώτο συγγραφικό έργο. Θέλοντας και μη, τα μειονεκτήματα που ανέφερα εκτός απ’το γεγονός ότι με εμπόδισαν να απολαύσω όσο θα ήθελα το βιβλίο, με οδήγησαν στο συμπέρασμα… δεν έχει “μεγαλώσει καλά” στο πέρασμα των ετών. Το τελευταίο ίσως οφείλεται στο ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο ιντερνετικού κορεσμού ~αφού πλέον όλοι διαθέτουμε και ξέρουμε κατά κάποιον τρόπο τι είναι, πως λειτουργεί~.

Υπάρχει ένα ακόμη βιβλίο για να ολοκληρωθεί η τριλογία, το Εικονικό Φως/Virtual Light αλλά μάλλον δε θα το επιχειρήσω στο άμεσο μέλλον. Μπορεί να περιμένει…

Το βαθμολογώ με :

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: