[Βιβλίο] Οριζόντιος Αποχαιρετισμός του K.W. Jeter ~ Mini Review

Posted by Scatman on March 22, 2014

Ολοκλήρωσα χθες βράδυ την ανάγνωση του βιβλίου και θεωρώ ότι σήμερα είναι η ιδανική στιγμή για να γράψω τις εντυπώσεις μου, μιας κι όλα είναι φρέσκα στο μυαλό μου.

b75086.jpg

Εκδόσεις : Μέδουσα, 1992

Σελίδες : 283

Είδος : ελαφρύ κυβερνοπάνκ με στοιχεία post apocalyptic

Με τον συγγραφέα δεν είχα κάποια προηγούμενη αναγνωστική επαφή κι αυτό γιατί απλά δεν έτυχε μέχρι τώρα. Διαβάζοντας κάποιος κριτικές έργων του στο ίντερνετ, θα παρατηρήσει ότι ο συγκεκριμένος δε χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, από ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού, παρά το τακτικό,πλούσιο συγγραφικό παρελθόν του.

Πριν πω οτιδήποτε για το βιβλίο καθεαυτό, οφείλω να αναφέρω πως εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1989 κι άρα φέρει στοιχεία της εποχής…σε προσωπικό επίπεδο, αυτό δε με ενοχλεί καθόλου. Λατρεύω φαντασία των ’80s σε οποιοδήποτε μορφή της.

Ο Οριζόντιος Αποχαιρετισμός λοιπόν ανήκει στην κατηγορία των έργων από τα οποία δεν περίμενα πολλά κι εν τέλει εξελίχθηκε σε ένα απ’τα πιο ιδιαίτερα αναγνώσματά μου.

Η ιδέα πάνω στην οποία πατάει ο κόσμος του K.W. Jeter παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι αυτό που ανέφερα πιο πάνω, πολύ…80’s σαν σύλληψη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Το σενάριο ως προς τη δομή κι εξέλιξή του κρίνω πως είναι αρκετά καλό. Σε αυτό βοηθάει σημαντικά η ευχάριστη γραφή του συγγραφέα που παρεμπιπτόντως έχει ως επίκεντρο έναν “γκαντέμη” ελεύθερο επαγγελματία, κλασσική περίπτωση αντι-ήρωα. Μοναδικά μειονεκτήματα : η λίγο αργή ροή γεγονότων στην αρχή του βιβλίου, κάποιοι μονόλογοι προς το τέλος ~που είναι περιττοί στο σημείο που γίνονται~ και κάποια στοιχεία του κόσμου όπως π.χ η μηχανή του ήρωα που έχει τεχνητή νοημοσύνη, προβοσκίδα και βόσκει…αν μη τι άλλο, ξέφυγε κάπως εδώ  😛 .

Πάμε τώρα στα ενδιαφέροντα…

Η επιμέλεια του βιβλίου βρίσκεται στα όρια του κωμικοτραγικού! Για να καταλάβει κανείς τι εννοώ, υπάρχουν λάθη που σου βγάζουν το μάτι π.χ το στρατηγός, το πέτυχα σαν στραγητός. Άλλο παράδειγμα είναι κάτι τυχαία χ,ψ,ξ μπροστά από λέξεις πχ  χΝαι κτλ…

Η μετάφραση δε νομίζω ότι βρίσκεται σε κάποιο υψηλό επίπεδο (αλλά κάνει τη δουλειά της).

Το εξώφυλλο είναι από σκληρό χαρτί κι άρα σκίζεται εύκολα ~δυστυχώς.

Το κορυφαίο όλων! Γύρω στις 10+ ή – είναι κενές! χαχα… Λάθος του τυπογραφείου αλλά…το έλεγξε κανείς; Αν θυμάμαι καλά μετά τις 200 σελίδες αρχίζει το ρεσιτάλ εξαφάνισης που  δυστυχώς, εμποδίζουν την παρουσίαση σημαντικών προσωπικοτήτων,γεγονότων για το σενάριο. Φυσικά, βγαίνει νόημα αλλά και πάλι έχασα ένα σημαντικό μέρος της δράσης πάνω στην κορύφωση ~του σεναρίου.

ΕΝΤΙΤ : Έχω “προβληματικό” αντίτυπο. Δεν είναι γενικό το φαινόμενο.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα, διαβάζετε εύκολα, έχει εύθυμη φύση και το προτείνω στον καθένα…. ΑΛΛΑ……

Με πολλές επιφυλάξεις στην Ελληνική του έκδοση!

Εάν δεν σας ενοχλούν οι επιμέλεια και χαμένες σελίδες επιχειρήστε το με την έκδοση της Μέδουσας.

Η βαθμολογία είναι υψηλή αλλά αφορά την ποιότητα του έργου αποκλειστικά.

watermelon_rating_7.5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: