[Βιβλίο] Γκλομπάλια του Ζαν – Κριστόφ Ρουφέν ~ Mini Review

Posted by Scatman on April 4, 2014

Γκλομπάλια

Εκδόσεις : Ψυχογιός

Σελίδες : 539 σελίδες

Είδος : Επιστημονική Φαντασία

Είναι λίγο  ασυνήθιστο να βλέπεις έναν εκδοτικό όπως τον Ψυχογιό να κυκλοφορεί, σε αρκετά αντίτυπα μάλιστα, βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Και είναι περίεργο διότι αφενός η ΕΦ δεν είναι πολύ εμπορικό είδος στην Ελλάδα, αφετέρου ο συγκεκριμένος (εμπορικότατος) οίκος δεν ειδικεύεται αλλά ούτε και φημίζεται για τις κυκλοφορίες του σε αυτό το χώρο.

Σχετικά με το βιβλίο, η πλοκή εξελίσσεται σε μία μελλοντική γη όπου δεν υπάρχουν οργανωμένα κράτη παρά μόνο μία παγκοσμιοποιημένη “χώρα” με την ονομασία Γκλομπάλια που επεκτείνεται σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της (γης). Οι κάτοικοί της ζουν υπό το καθεστώς απόλυτης δημοκρατίας και φαινομενικά έχουν μία καλύτερη ζωή συγκριτικά με αυτούς που ζουν εκτός .Μέσα σε αυτή την ιδιόμορφη κοινωνία που διαχωρίζεται απ’τον υπόλοιπο κόσμο με γυαλί..συναντάμε 2 νεαρά άτομα που προσπαθούν να δραπετεύσουν.

Ο Κριστόφ Ρουφέν έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στη συγγραφή του βιβλίου παρότι δεν ειδικεύεται σε αυτό το είδος. Οι περισσότερες ιδέες του, η γραφή του, το σενάριο, οι χαρακτήρες μέχρι και οι ανατροπές, όλα παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.  Απ’την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου δεν παρουσιάζονται κενά και με εξαίρεση κάποιες τραβηγμένες ιδέες του για τον κόσμο ~ίσως και κάποιες περιττές περιγραφές~ καταφέρνει να μας βάλει σωστά στο κλίμα του κόσμου. Γενικά, μου έδωσε την αίσθηση πως με καλύτερη εκπαίδευση/μελέτη πάνω στο είδος της φαντασίας, θα μας είχε προσφέρει ακόμη περισσότερα αξιόλογα έργα (high fantasy για παράδειγμα).

Η μεγαλύτερη επιτυχία του όμως είναι ότι δημιούργησε ένα έργο απ’το οποίο περνάει εντέχνως τα μηνύματα – σκέψεις του. Το Γκλομπάλια μας καταδεικνύει τις τρομερές συνέπειες που μπορεί να έχει η παγκοσμιοποίηση, η οποία κάτω απ’το πέπλο της δημοκρατίας, είναι ικανή να μεταμορφώσει τους ανθρώπους σε απαθή,άβουλα όντα που σα βασικό τους στόχο θα έχουν αποκλειστικά την ικανοποίηση των προσωπικών τους αναγκών μέσα από μία άχρωμη, πολύχρονη, αυτοματοποιημένη ζωή. Αυτή η άμεση κριτική μέσα από έναν μελλοντικό κόσμο είναι ικανή να μας βάλει σε σκέψεις σχετικά με το που βαδίζει η ανθρωπότητα σήμερα.

Συνοψίζοντας, το Γκλομπάλια είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του ανεξάρτητα απ’το εάν του αρέσει η φαντασία ή όχι. Οι πιο σκληροπυρηνικοί του φάνταζυ ίσως απογοητευθούν απ’την λεπτότητα, ίσως και την απλοϊκότητα με την οποία παρουσιάζεται ένας μελλοντικός κόσμος, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το βιβλίο έχει έναν συγκεκριμένο στόχο και τον πετυχαίνει σωστά.

Η βαθμολογία μου :

watermelon_rating_7.5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: